MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

30. září 2008

Filmový přehled č. 10 s thrillery Gone Baby Gone, Street Kings, Boot Camp a Stop-Loss

Jubilejní 10. filmový přehled neobsadí horory ani komedie, ale thrillery. Také to je první recenze po 2 měsísích pauzy způsobené praxí a zařizováním bytu... Tak jdem na to:


Gone Baby Gone - Gone Baby Gone
Kinodebut Bena Afflecka jako režiséra se povedl. Film podle knihy sleduje soukromého detektiva Casey Afflecka a jeho kolegyně-přítelkyně Michelle Monaghan při hledání ztracené holčičky matky, která jede v drogách a její přátelé jsou násilníci a dealeři. Policie v čele s Morgan Freemanem, kapitánem oddělení pro hledání dětí, který sám přišel o dítě, soukromé hledatele nevidí moc ráda, přesto pro jejich služby vyčlení dva policisty (Ed Harris). Děj filmu je možná předvídatelný, možná překvapivý, určitě je ale postupné rozplétání celé záhady zmizení dítěte zajímavé a i přes delší stopáž až na místy delší rozhovory film nenudí. Myslím, že 7,5/10 to jistí.

Street Kings - Králové ulic
Krimifilmy z Los Angeles jsou dycky good, je tam pěkné počasí, pěkná auta a hnusné zločinecké (většinou černošské) čtvrti. Keanu Reeves je ostřílený policista, který se s kriminálníky nepáře. Umřela mu žena, jeho metody se nelíbí jeho bývalému kolegovi (černoch Terry Crews), ale kapitán (černoch Forest Whitaker) a jeho tým (mimojiné portorikánec Amaury Nolasco, Sucre z Prison Break) ho ale vždy podrží. Keanu si chce vyřídit účty s exkolegou na benzínce, tam ale kolegu rostřílejí dva zabijáci. Důkazy ukazují proti Reevsovi, kterého by nejrád sundal hledač "dirty cops" Hugh Laurie (Dr. House). I když Keanu neměl nejlepší mínění o exkolegovi, i za jeho ženu jej chce pomstít, k tomu mu může pomoct detektiv Chris Evans. Postupně se ale ocitají ve větší hře, kde každý podvádí a korumpuje a dokonce se ke konci dočkáme pěkného vzratu. Street Kings kromě mých oblíbených scén z různých hnusných koutů L.A. obsahuje i pár akčních scén a taky nespočet záběru s drsným černým Dodge Charger SRT8 (shodou okolností úplně stejný účinkuje i v Drillbit Taylor). Asi mám prostě pro L.A. filmy slabost, Street Kings nejsou určitě tak skvělí jak Crash, ale ten správný mix lokací, aut, charakterů, akce, napětí, krimi a thrilleru parádně stačí na 8,5/10.

Boot Camp - Boot Camp
Zlobivá děcka jsou hrozná. Když koukám na filmy a děcka se tam neumí chovat, hned jim chci napráskat. Rodiče mladé Mily Kunis to vyřešili po svém: poslali ji do speciálního ústavu na ostrov Fiji, kde se v odloučení naučí chovat. V brožurce ale nebylo nic o tom, že je kemp hodně drsný, ředitel Peter Stormare ani jeho zaměstnanci se s teenagery nepářou, vojenský šikanující režim snáší Mila dost špatně. Na druhé straně Země je její přítel, který ji chce zachránit, tak začne fetovat a nechá se tak poslat na ostrov. Věci se začnou zhoršovat, dokáže dvojice utéct, pomstí se věznitelům, přežijou vůbec? Boot Camp je docela dobrý thriller tím, že je nezvyklý, takže na 7/10 si dosáhl.

Stop-Loss - Ve službách války
Stop-loss: tento termín označuje vojáky, kteří ukončují svou službu dle smlouvy, ale vedení proti jejich vůli odchod odloží a jsou povolání zpět. Tohle se veteránovi z války z Iráku Ryanu Phillipovi nelíbí, chce být zase s přáteli a rodinou. Stop-loss dostal i jeho kolega a kamarád z války Channing Tatum: přestože ho doma čeká přítelkyně Abbie Cornish, tak ve znovupovolání vidí hlavně možnost kariéry snipera a nechápe defacto dezerci Brandona, který utíká službě. Ve filmu se toho vlastně moc nestane, napřed tu je dobrá válečná sekvence, pak uvítací parade, pak stop-loss, pak road-movie. Vše ale provází psychotické výlevy vojáků, kteří mají výbuchy agresivity, ožírají se a jsou prostě z hrůz válek úplně v pr.... Asi osobní sympatie k Phillipovi a filmu celému zapříčinily vysoké hodnocení 8/10.

Další díl, který přijde už jen s krátkou přestávkou, se bude věnovat romancím!

Žádné komentáře: