MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

3. října 2008

Filmový přehled s romancemi Atonement, The Other Boleyn Girl, Little Children a My Blueberry Nights

Dnešní pás recenzí má jeden společný jmenovatel: romance. Odehrávají se za války, ve středověku i v současnosti. A dnes také platí, že na špatné filmy se dojmy píšou nejlépe, takže propadák dnešního vydání Moje borůvkové noci si zasloužil více prostoru než oceňované filmy Pokání a Jako malé děti.


Atonement - Pokání
Při Oscarech se mluvilo hlavně o No Country For Old Men, There Will Be Blood a Atonement. Pokání sice urvalo jen jednu sošku, své nesporné kvality ale určitě má a je to opravdu kvalitní smutná romance. Venkovské panství v Anglii, po Cecilii (Keira McKnightley) kouká syn správce Robbie (James McAvoy), kterého ale tajně miluje i její mladší sestra Brionny (Saoirse Ronan). Když si přečte jeho hodně sexuální dopis Cecilii, který omylem poslal místo jiného, a následně uvidí jednu mladou příbuznou znásilněnou nějakým mužem, označí za pachatele ho. Z vězení dostane Robbieho jen válečná služba, zatímco Keira o něm nic neví, dělá sestřičku a Brionny, jak dospívá, postupně zjišťuje následky svého činu. Příběh to je velmi silný, a konec možná i překvapivý. Pokání rozhodně doporučuji, a to nejen kvůli překrásným zeleným šatům Keiry. 9/10.

The Other Boleyn Girl - Králova přízeň
Středověk mě moc nebere. A středověké romance už vůbec ne. Boleynky jsou ale jiné. Líbí se mi ten krásný boj o moc, v rodině se podvádějí, zrazují, podlézají královi, kují pikle. Králova žena nerodí chlapečky, tak Boleyní tatínek nabídne Jindřichovi VIII. (Eric Bana) dcery Anne (Natalie Portman) a Mary (Scarlett Johansson). Teda vlastně napřed jednu, pak druhou, a následně se to ještě několikrát obrátí. Jindřich nechce potraty ani ženské potomky, chce syna! Boj o královu přízeň je ale tvrdý. A proto se film povedl, lepších 7/10.

Little Children - Jako malé děti
Odbočka až do roku 2006... Kate Winslet má manžela a dcerku, s kterou chodí to parku, kde se setkává s ostatními nespokojenými ženskými. Jednou tak přijde do parku Patrick Wilson se synkem a Kate se nám trochu zakouká. Katin manžel nemá na rodinu čas, stejně jako Patrickova manželka (Jennifer Conelly), tak spolu chodí s dětmi do plovárny a tak vůbec a nakonec se z nich stanou milenci. Je zde také další člověk, co hledá lásku: Ronnie (Jackie Earle Haley). Ten žije s matkou a právě ho propustili z vězení po odpykání trestu za obnažování se před dětmi. Věří, že pokud najde tu pravou ženu, jeho úchylka přestane. Little Children se moc povedlo, je prostě herecky a emočně silné, řekl bych až 9/10.

My Blueberry Nights - Moje borůvkové noci
Tenhle film mě prostě nechytl. Začátek nebyl špatný, taková nezvyklá rozhovorová romance, Jude Law a neokoukaná prvoherečka Norah Jones v prostředí kavárny pojídající borůvkový koláč. Tyto pěkné noci pokračují, pak se ale Norah sebere a busem odjede do Memphisu dělat servírku, aby si našetřila na auto. Posílá Judeovi dopisy, aniž by napsala odkud. Obsluhuje policistu (David Strathairn), který se každý den opíjí, protože ho nechala žena (Rachel Weisz). Norah dál cestuje, na další štaci poznává karbaníka (Natalie Portman), která je bez peněz. Svěří jí peníze, aby v hazardu vyhrála. Bohužel neuspěje, tak cestují do Vegas, aby Natalii její otec založil. Nakonec (nechci spoilerovat) má Norah prachy na auto a dojíždí za Judem si dát borůvkový koláč a líbačku (ano, odjede pryč, aby si našetřila na auto a přijela zpět). Ou, tak jsem právě odvyprávěl příběh:D. Ono se tam ale nic víc ani neděje, film nabízí jakési obrazy na rozhovory a situace, které dělají z filmu úplně zbytečný výtvor. Nezachraňují to ani koukatelní herci, kde Portman výrazně vyčnívá. Je to nuda. Není to ani romantika. Ani žádné drama. A polovina záběru je jaksi umělecky zpomalených rozostřených. Jediné, co se podařilo, je atmosféra podniků, kde se epizody odehrávají. To ale stačí tak na 3/10.

V dalším pokračování seriálu se ohlédnu za na DVD aktuálními akčními trháky, včetně dvou komiksových.

Žádné komentáře: