MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

7. října 2008

Filmový přehled s akcemi Iron Man, Incredible Hulk, Speed Racer a Doomsday

Na DVD právě dopluly čtyři akční spektákly, kde minimálně Iron Man a Speed Racer si ode mě zaslouží doporučení. Kvůli čemu je pro mě Iron Man jeden z top filmů tohoto roku a proč naopak Doomsday se moc nepovedl? Čtěte dál...


Iron Man - Iron Man
Takhle to má vypadat! Iron Man je jednoznačně nejlepší superhero film poslední doby. Robert Downey Jr. hraje Tonyho Starka, nadšeného konstruktéra zbraní pro USA. Když ho ale v Afghánistánu unesou rebelové, zjistí, že používají jeho zbraně. Jak se tam dostaly? Hlavní je se ale z vězení dostat a zkušený kutil Tony vyrobí pro sebe železný skelet se zbraněmi, s kterým se probije ven. Teď už nás čeká postupný vývoj brnění Iron Mana a jeho boj proti rebelům i zrádcům ve vlastních řadách. Vše je tu podáno s lehkou nadsázkou, akce i vtipy jsou tu v dobrém mixu. Jsou tu roboti (Iron Man a jeho nepřítel), výbušné a střelné efekty, rychlá auta (3x reklama Audi), ženský element v podobě asistentky Gwyneth Paltrow, můj oblíbený Terrence Howard jako plukovník a Jeff Bridges fousatý a na holo jako Starkův kolega. Iron Man jedině doporučuji, 9/10.

The Incredible Hulk - Neuvěřitelný Hulk
Edward Norton to u mě má díky American History X. Nemůžu si pomoct, ale v roli Hulka mi nesedí. Stejně jako milostná dvojice s Liv Tyler. Její tatínek generál (William Hurt) chce Hulka chytit, o čem je celý film. Naštěstí je na co koukat. Akce, výbuchy, přerostlý (ale menší než v roce 2003) Hulk a jeho nepřítel Abomination, který díky mutacím vzejde z elitního vojáka (Tim Roth), který má Hulka chytit. Co Hulkovi chybí oproti Iron Manovi je vtip. Prostě Hulk může bavit leda sériemi efektních sekvencí, jako film vlastně moc obstojný není, ale na 7/10 to snad stačí, příslib dalších lepších dílů tu je.

Speed Racer - Speed Racer
Matrix pro mě znamená mnoho, hlavně první díl, z pokračování stojí za něco akorát dálniční honička. Bratři Wachovští, režiséři Matrixů, si dali delší pauzu a asi už jim došli peníze, tak se rozhodli natočit další snímek. Vytvořili takovou alternativní realitu na Zemi v budoucnosti, kde je vše strakaté a pro nás zatím sci-fi, i když zároveň budoucnost ve Speed Raceru hodně čerpá z 60. a 70. let. Velkou zábavou pozemšťanů je jako dnes sledování závodů, které ani trochu nepřipomínají dnešní závody, ale jsou úplně jak z Trackmanie. Tratě jsou šílené, auto hrozně rychlá a navíc mají nainstalované více či méně povolené pomůcky pro vyřažení oponenta.
Speed Racer (Emile Hirsch) je mladý kluk v závodnické rodině (táta John Goodman), která samostatně bez sponzorů staví závoďáky. Konkurence je ale tvrdá a sponzoři a celý business se nebojí jít přes mrtvoly. Tak to schytá Speedův starší bratr Rex, který při jednom ze závodů zahyne. Rodina na několik let odloží závodění, ale navždy to nejde... hned v prvním závodě Speed Racer vyhraje a hned se ocitne v hledáčku mocichtivé firmy, které chce ovládnout celé závody. Speedovi jasně naznačí, co se stane, pokud pod jejich křídla nepřejde, Speed ale odmítne a začíná boj o přežití jak celé rodiny, tak závodnického týmu a zdravého nezkorumpového ducha celého závodění. Je zde také záhadný Racer X (Matthew Fox), který se závodnickou federací bojuje se zločinem. Jak to nakonec skončí? No to je jasné:-).
Speed Racer musíte buď milovat, nebo vás vůbec nenadchne. Umělecké zpracování filmu je totiž hodně své, ale já jsem jej lehce vstřebal a barevných výlevů jsem si užíval. Nejlepšími pasážemi jsou bezpochyby drsné závody, které jsou sice totálně unreal, ale zábavné a napínavé. Je tady ještě přítelkyně Christina Ricci, ale naštěstí je milostná linka téměř totálně potlačena. Srandičky filmu dodávají ještě mladší brácha a jeho šimpanz. Celkově mě prostě Speed Racer zaujal a na 8/10 to rozhodně je.

Doomsday - Soudný den
Jméno Neil Marshall nikomu moc neříká. Přesto na to vsadila kampaň. Minimálně jeho předchozí film The Descent (Pád do tmy) byl komerčně i u recenzentů úspěšný, tak mu studio přiťuklo větší sousto: futuristický akční thriller. Ve Skotsku propukne nákaza a vláda se rozhodne jej celé zavřít a postavit před Anglií obrovskou obranou hradbu. Za x let později se zjistí, že ve Skotsku je život. JSou lidé vůči viru imunní? To musí zjistit vojenská jednotka v čele s Rhonou Mitra. Doomsday je brutální slepenina. První část je totální Gears Of War: jízda v transportéru v noci v opuštěném zničeném městě plném potvor, pak skupinové souboje, pak najednou začne punk v podobě skupiny přeživších, takový anarchisté. Pak najednou se hrdinka objeví na zámku, kde je král (Malcolm McDowell, Mechanický pomeranč:-) a bijeme se kušema a mečem. No a vše skončí na otevřených cestách v Bentley GT, které marně ujíždí školnímu autobusu a bugině!!! Ou! No, prostě taková multikoláž, překvapivě ale nenudí a je dobře brutální, jako film propadák, jako podívaná 7/10.

Už jsem zase viděl několik komedií, tak to mám tak na dva další díly...

Žádné komentáře: