MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

26. května 2008

Československý hip-hop leden-květen 2008 (recenze PIO Squad, Vladimir 518, Jay Diesel, IdeaFatte a Vec)

Za docela krátké období se urodilo několik počinů hodných zmínění, takže:

PIO Squad - Interview
Jihlavští PIO Squad si mě maximálně dostali svými posledními třemi hity Dělej si co chceš, Musíme jet a Má milá a také celým skvělým albem Punk is dead, které obsahovalo další pecky jako Muzika, Chvátám nebo Sex, prachy, auta a rap. Naplnilo nové album mé obrovské očekávání? Osobně jsem čekal více hlavně od producentů, podklady se mi prostě příliš nezamlouvají. Naštěstí jsou beaty originální, Co si zasel od Wiche obsahuje v refrénu dětský sbor a angličany Smif N Wessun na featku, Přítel s LA4 je ostrý track, Fanda rapu je sranda, Dávno už to znám s Čistychov & Slipo zní vyloženě hustě, Chtěl bych nemá chybu. Ono tam není špatná písnička, ale prostě po těch mega hitech jsem čekal větší nášup. Možná s odstupem času, ale teď 8/10.
Nej skladby: Co si zasel, Přítel, Fanda rapu, Já, Chtěl bych

Vladimir 518 - Gorila vs. Architekt
V518 a jeho pražský producentský tým stvořil něco neuvěřitelného. V mnoha ohledech to je revoluční deska a i proto ji mnoho posluchačů nepřijme. Osobně mi hlasový projev Brože není příliš sympatický, celé album ale Vláďa má v plné režii a ví, co dělá a o čem mluví. Produkce jsou velmi rozmanité, to musíte slyšet, s čím přišli Wich, Trafik, Enemy a Sifon. Hosté jsou zvolení pečlivě a jsou skvělí. Dávám 9/10 hlavně za inovátorský přístup.
Nej skladby: 518, Václavák, Pražský producenti jsou top, Nenechám si vzít svůj klid, Děti prázdnoty, Smíchov - Újezd, Vítěz s
ebere všechno, Boogie Down Praha

Jay Diesel - Život napsal sám...
Jaye moc lidí nemá rádo, mě to je tak jedno, jde mi hlavně o hudbu, a album se docela povedlo. Je to jen tvůj boj od Wiche je určitě peckou alba, ale ostatní producenti mají také co říct. Hostů je méně, ale zato se dočkáme Kontrafaktu a PIO Squad s Indym. Textově má Jay někdy něco říct, ale někdy mě jeho kecy serou:-). 6,5/10
Nej skladby: Drink team, Je to jen tvůj boj, Jseš v hájzlu, Stojíme pevně, Díky



IdeaFatte - Mezitím
IdeaFatte jsou už od Malého Pepka moji oblíbenci a nejproduktivnější domácí team. Singlový předvoj Mezitím mě zbořil, fakt silný podklad (připomínal mi Wiche) a textově vydařené. Samotná deska mě trochu zklamala, nenalézám na ní takové hity jak na předchozích dvou albech. Hostovačky jsou jen dvě, ale vydařené. Neminout cíl s anglickými The Movement má hodně drsný zvuk. Noční směna se Supou (Moja Reč) je hodně vtipná. Neusínám sám je hodně smutná skladba o vztazích, a je fakt opravdová. Nemusíš, když nechceš s geniálně pozitivních beatem je celá super. A konečná Kolik stojí? je instrumentálně perfektní, skvělý konec stejně jako Možná příště u Pepkovy mixtape. Originální produkce a osobní oblíbenost jim u mě vynesla 7,5/10.
Nej skladby: Mezitím, Noční směna, Neusínám sám, Nemusíš, když nechceš, Kolik stojí?

Vec - Funkčný veterán
Vec vyhrál ještě před vydáním alba - lepší cover těžko najdete! Vecko je hustý. 15 tracků vlastní produkce s vlastním textem, wow. A jak povedené produkce a jak povedené texty! To se musí slyšet, Vec hustě zajebal;). Featuringů je hodně a jsou skvělé, ať už od PIO Squad, Supercrooo, Zveriny nebo i Richarda Müllera! Poslední Rošáda je naprosto unikátní, protože se na mikrofóně vystřídají snad všichni slovenští producenti:-). Vec fakt překvapil, je to špica, 9/10.
Nej skladby: Funkčný veterán, Pamätáte?, Turista, Ony si ma nájdu, Polárna noc, Prepnutý, Kurva hrdý, 1. milion

A co nás čeká v červnu a dále? Tak společného album Oriona a James Colea OriKoule, sólo Hugo Toxxxe a Wichovo druhé producentské album. Wow, dobré vyhlídky.

Žádné komentáře: