MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

31. května 2008

Alpha Prime: klasická střílečka s originálními nápady

Český Doom, tak se přezdívalo Alpha Prime, když se objevily screenshoty. Nakonec to ale tak vůbec není, prostředí jsou dost odlišná a společné mají tyto dvě hry snad jen to, že se odehrávají někde v luftu na těžební planetě. Nepřáteli jsou roboti a lidé ve futuristickém oblečení, žádné potvory. Co můžu docela chválit je vzhled hry - grafika je povedená, až trochu škoda, že prostředí sterilní základny není moc přitažlivé a engine nebyl využit více.

Hra obsahuje fyzikální engine použitý v sympaticky velké míře. Kromě možnost uchopení a vrhu všech věcí a rag-dollu atd. jsou simulovány i normální kolize - např. otevřu skříňku a když jdu a narazím do ní, tak ji prostě zabouchnu a nezaseknu se o ní. Zvuky jsou OK, těžko si na něco stěžovat. Hudba hraje dynamicky a při určitých cutscenách a velmi se mi líbila. Při bitkách to je dobrý rock a jindy to je zas orchestrální instrumentálka.









Ovládání je jednoduché, kromě pohybu a primary/secondary fire tu je ještě baterka (věrně simulována, ale nikdy jsem ji nepoužil) a ReCon (hack device: na dálku otevírá dveře, spouští ventily, dá se přes něj nabourat na bezpečnostní kamery nebo ovládat vozidla). Taky je zde zpomalení času, které se ale sbírá a ne automaticky obnovuje, takže je v podstatě na prd.

A jak se to hraje? Akce je svižná, zbraně mají jasné použití (pistole, brokárna, útočná puška, sniperka, raketomet, plamenomet, granáty), protivníci mají extrémně dobrou strefu a 100 životů uberou během okamžiku. Hra je tedy docela těžká (no co docela, dost!), naštěstí ale obsahuje quick save/load, takže po pár neúspěšných pokusech se zásek podaří překonat. Super je přítomnost i předposledního quicksavu (žádný nechtěný quicksave milisekundu před smrtí:-). Cesta levelem je docela jasná a přímočará, jen někdy jsem se trochu zamotal a nevěděl co.
10 levelů (specialitkou je ježdění buginou po povrchu planety) jsem prošel asi za 6 hodin, což je docela málo, navíc jsem měl po dohrání spíš pocit, že konečně je ta frustrující hra za mnou, než krásné vzpomínky:-). Asi nejvíce utkví v paměti různé neherní animace, které vyprávějí docela povedený příběh.

Alpha Prime sice rozhodně není áčkový titul, ale na jedno odpoledne to jde, jen sem tam budete hodně nadávat na super nepřátele a rychlou smrt:-). AP nemá multiplayer, takže bohužel není důvod to hned nesmazat z harddisku, cenu 5 stovek zvažte sami, když stejně dlouhý ale nesrovnatelně lepší zážitek vám nabídne předražené Call Of Duty 4.










Hodnocení:
Několik originálních nápadů v klasické stříličce, která je ale hodně frustrující.
65%

Klady:
Graficky docela povedené
Hudba
Použití fyziky
Příběh s (očekávanými?) obraty
ReCon - hackování a ovládání dveří, ventilů, ještěrek

Zápory:
Výdrž nepřátel
Hodně těžké
Hodně krátké
Interiéry (nemám rád tenhle typ prostředí:-)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Trendy I have nothing against [url=http://www.uchristianlouboutin.com]Christian Louboutin shoes[/url]. I 'm wearing them now, in fact(but I am also not wearing them with a wish gown, queue and a curtain). But if you are seriously focusing on practicality in determining your shoe exceptional, then elect, job out disappoint me pass you a few options that will give you height, look crap-shooter and more formal with a large gown and, most importantly, won't soak up your undivided clothes budget.

I recommend either a[url=http://www.uchristianlouboutin.com/Cheap Christian Louboutin-wedges_c21] Christian Louboutin Wedges[/url] or Christian Louboutin Platforms. The [url=http://www.uchristianlouboutin.com/Cheap Christian Louboutin-platforms_c18]Christian Louboutin Platforms[/url] hand down exhale you maximum, although it power not do as warm-heartedly as a flat shoe if there is a immense Christian Louboutin sale of grass or the ground is uncommonly wet. (Can you ask the vineyard to trim a flat path looking for your aisle?) But a Christian Louboutin Platform unique should allow you more base on which to shift your strain, and you 'll be entrancing a inadequate pressure far-off the on one's uppers, so it won't subside in so much. I have a crush on the Christian Louboutin Greissimo - Black with jewels on the outlying ($172). Also, the heel shouldn't be a spiky stiletto, or it determination most certainly introduce you down like you're walking in quicksand.