MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

1. června 2008

El Matador: české trable v Kolumbii

El Matador mě zaujal hned z prvních informací, artworků, renderů a screenshotů. Vypadalo to na pěkně vypadající akční střílečku, mix Far Cry (prostředí) a Max Payne (3rd person, bullet time, rychlý spád), navíc vždy fandím českým tvůrcům. Jak dílo brněnských Plastic Reality Technologies dopadlo? Tak, že jsem si ho za 37 korun koupil v Tescu u časopisů a za odpoledne ho dohrál:-). Zážitek to nebyl špatný, za ty prachy;).

Příběh je úplně klasický, jste člen americké DEA a musíte pomoct kolumbijským policistům s bojem proti drogové mafii, postupně tak likvidujete drogové bossy a ke konci konečně dojde ke zvratu, který jsem tipoval od první animačky:-). Aspoň, že jsou prupovídky občas vtipné a taky sprosté. A jak se to hraje? Jde o mix Just Cause stylem střílení a počtem nepřátel a Max Payne zpomalováním času, kotouly a lineárním průchoded levelem. El Matador je ryzí akce, skoro bez přerušení tady kosíte hordy mafiánů a přes stereotyp to je stále zábavné. Bohužel také obtížné, nepřátelé mají super trefu a k lékarničce a brnění dojdete až po tom, co jich vykosíte 20. Sem tam hru oživí pomoc spolubojovníků od policie, zvláštní, že ti naopak trefí hovno:-).










Dobrý je výběr zbraní, je jich tu opravdu dost. Lokací tu není málo, od města, kde projdete kluby, uličky, továrny, kostel, přístav, přes džungli až po různá mafiánská sídla; hodně originální je level v historickém muzeu. Hra je hotova za odpoledne a žádný multiplayer nebo nějaké bonusy tu nejsou. Ještě jsem se nezmínil o vzhledu hry. Dnes už to taková sláva není, ale při vydání to bylo dost dobrý, hra je taková "ostrá", lokace dobře vymodelované, efekty také nejsou špatné, fyzika je použita ve smyslu destrukce prostředí. Animace tak boží nejsou. Zvuky jsou v pořádku, český dabing lehce debilní. Na hudbu si už nepamatuju, ale když jsem teď četl recenze české i anglické, tak o ní mluví jako vyloženě otřesné, hraje naštěstí jen sem tam, redaktor IGN ji navzal "techno porn":-). No, tak co s tím? Za běžných pět stovek bych si to nekoupil...










Hodnocení:
El Matador je krátká, ale docela zábavná a svižná střílečka, je pěkné, že i ve dvaceti lidech se dá udělat fajná pařba, navíc česká.
70%

Klady:
Sympatická grafika
Některé pěkné lokace
Zpomalení času
Fyzika (šla ale využít více)
Hodně zbraní
Cena (za 37Kč byl v edici ABC her, jinak 5 stovek)

Zápory:
Nic moc procházení levelem
Krátké
Neinovativní
Příběh klasika: láska, zdrada, válka :D

Žádné komentáře: