MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

7. července 2008

Filmový přehled plný dobrodružství: Indiana Jones 4, Fool's Gold, National Treasure 2, The Forbidden Kingdom

Kdo je největší dobrodruh? Indiana Jones, Lara Croft, Robin Hood, Steve Fosset? Setkala se nám tu čtveřice filmů podobného rázu, všechny obsahují akci, dobrodružství, krásné lokace, nesmrtelné hrdiny... kdo ale vyhraje souboj u ceněných filmových kritiků jako jsou Mirka Spáčilová nebo Petr Doupal?


Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull - Indiana Jones a království křišťálové lebky
Je skoro k nevíře, že do letošního roku jsem neviděl žádného Indiana Jonese. To jsem naštěstí (díky axxo;) napravil a zážitek to byl super, filmy jsou skvělé, mně se nejvíce líbila jednička, dvojka byla až moc zaměřená na ten chrám zkázy a trojka mě štvala svou přehnanou nerealističností a Henry Jones byl až moc parodický. Na čtyřku jsem se dost těšil, ale jako jednoho z mála mě bohužel zklamala.
Předně jsem se těšil na vtipné hlášky a narážky, hlavně na Fordův věk, nakonec jsem se ale zasmál docela málokrát, a to spíše u dobrých akrobatických soubojů. Jonesův synáček s xichtem Shia LaBeoufa byl asi dobrý tah, nevadil mi. Jen teda Karen Allen jako Marion zestárla fest:). "Ruský" akcent australanky Cate Blanchett mě štval, stejně jako jiné pokusy o jakékoliv akcenty anglicky mluvících herců v jiných filmech, i když na akcent "jeskynního muže" v 10,000 BC nemá.
No, a samotný děj... já nevím, beru, že Indiana je nesmrtelný, že ho nikdy nesejme kulka, že přežije výbuch atomovky, ale celá ta nerealističnost Indyho se z magie předchozích dílů přesunula k paranormálním jevům, mimozemšťany a pyramidy jsem tu fakt nečekal a prostě mi k dobrodruhovi pátrajícím po památkách nějak nesedí. Sorry Indy, styl filmů sis zachoval, ale pro mě je to nejslabší díl... no, třeba se to po více zhlédnutích změní, 7,5/10.

Fool's Gold - Bláznovo zlato
Znáte Into The Blue? Paul Walker a Jessica Alba jako potápěči, co hledají něco strašně cenného, ale skříží tak plány nějakým mafiánům? No tak Bláznovo zlato je to samé v bleděmodrém. Matthew McConaughey a Kate Hudson hrají čerstvě rozvedený pár, které ale opět spojí cesta za jejich vysněným pokladem, na který jedou na jachtě vtipného Donalda Sutherlanda s trochu hloupější, ale sexy dceruškou (Alexis Dziena). Máme tu záporňáky, takže bude tu nějaká akce a souboje, ale jen v takové míře, aby to bylo přístupné i dětem a nakonec vše dobře dopadlo. Nenáročná podívaná, která si mojich 7/10 vyslouží hlavně za to, že zdejší herecký ansábl, písečné pláže, palmy, modré moře a ultraluxusní jachta jsou přece cool!

National Treasure 2: Book Of Secrets - Lovci pokladů: Kniha tajemství
Bruckenheimerovská podívaná. Velký budget, velký styl, velcí herci. Svérázný hledač pokladů Benjamin Gates (Nicolas Cage) si troufl premiérovat 5 měsíců před Indym, jeho snad vzorem. V čem jsou stejní? Jsou nesmrtelní, to je jasné, také rádi pronášejí vtipné hlášky a oba mají problémy se ženskýma (Diane Kruger je pro film plus). Lovcům pokladů ale samozřejmě chybí ten šmrnc, je to více Lara Croft než Indiana Jones. Book Of Secrets obsahují jednu fakt dobrou pasáž: autohonička v Londýně, kde hrdinové utíkají před lidmi, kteří jejich předka označili za vraha Abrahama Lincolna. Tihle lidé po nich vesele střílí, špehují je, ale na konci vcelku v poklidu všichni společně odhalí tajnou podzemní pyramidu. Samozřejmě i prezident USA je týpek, takže z únosu si nic moc nedělá a také samozřejmě do Oválné pracovny se dostanete tak, že randíte s nějakým běžným politickým pičmundou. Aspoň, že film baví klasickým hledáním skrytých páček, otevíráním průchodů a skříněk a tak. 7/10.

The Forbidden Kingdom - Zakázané království
Jackie Chan a Jet Li konečně spolu v jednom filmu! No jo, ale proč to dopadlo takhle? Film vůbec nenaplnil očekávání, Kung Fu Panda je lepší:D. Film pojednává o cestě vyvoleného (najde magickou hůlku ve vetešnictví), mladého američana se zálibou v kung-fu, za záchranou asijského království, kde vládné zlý král. Jediný, kdo se mu může vyrovnat, je uvěžněný Opičí král Jet Li. Na cestě amík natrefí na trochu opileckého pobudu Jackie Chana a bojovnici Yifei Liu. Samozřejmě, že se zde dočkáme zajímavých soubojů a pohybů vůbec, ale celé mi to nějak nesedlo, něco tomu očividně chybělo, nějaký element... Forbidden Kingdom není žádný velkofilm a to je možná špatně. Takový Tygr a drak nabídl neskutečné akční scény, zde to ovšem vypadá, že Jackie a Jet se letargicky hýbají na lanech a většinu obsluhuje počítačová grafika. Prostě to není ono; nemůžu si pomoct: není to špatný film, někomu se určitě bude líbit, já jsem ale čekal něco víc, z milosti 6/10.

Žádné komentáře: