MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

27. července 2008

Hororový filmový přehled: The Ruins, Prom Night, Waz, The Signal a Zombie Strippers

Mám rád horory. Horory ale většinou stojí za prd. Jsou jich desítky a naprostá většina se utápí v totálním průměru. Na horory jsem prostě hodně náročný, jsou si tak podobné, že musí prostě obsahovat něco extra, aby mě dostaly. Zajímavé prostředí, efektní zabíjení, infarktové lekání. Abych se přiznal, nejradši mám pořádné krvavé a originální vyvražďovačky a naopak nemám rád americké-japonské duchařiny, protože vždycky stojí za prd a nebojím se. Dneska tu máme jednu neklasickou vyvražďovačku, jednu totálně klasickou teenagerskou vyvražďovačku, spíše krimi thriller než horor, zvláštní sci-fi horor-thriller a dětem rozhodně nepřístupnou zombie blbinu:-).


The Ruins - Ruiny
Viděli jste někdo Turistas? No, tak Ruins s mají společné 3 jmenovatele: horor, jižní Amerika a mladí lidé na dovolené. V Ruinách se dva páry vydají s dvěma borci k odlehlé pyramidě, kde předtím zamířili jejich známí za archeologickým výzkumem. Dojdou k pyramidě, ta je zarostlá rostlinou s červenými květy, a z džungle se vyrojí potomci Mayů chránící pyramidu a šestici nezbývá nic jiného než utéct na ni. Na jejím vrchu naleznou mrtvého archeologa a postupně zjistí, proč Mayové chtějí, aby se nikdo nedostal pryč: rostlina prolezlá pyramidou je totiž masožravá a dokonce umí květy imitovat zvuky, co slyší! Takže máme tu velmi originální podklad pro teenagerskou vyvražďovačku:-). Zajímavé prostředí a úhlavní "nepřítel" v podobě rostliny jsou dostatečně přitažlivé, aby byl film napínavý a koukatelný. Hlavní hrdinové jsou takový jakžtakž sympatičtí, hlavním "sympaťákem" je ale ona rostlinka, která je skvělá sviňka;). Z obrovského množství hororů The Ruins vyloženě vyčnívá, ač úplně klasickým průběhem je
prostě svou originalitou dobrý, až na 7,5/10.

Prom Night - Prom Night
Tak, další teenagerská vyvražďovačka, už tu žádná dlouho nebyla:-). Brittany Snow čeká velkolepý maturiťák v hotelu. Netuší ale, že utekl vrah, co zabil její rodiče a je jí posedlý. To taky netuší ani zaměstnanci hotelu, přítel Brittany a další dva páry kamarádů, kteří budou také muset utíkat před kudlou šíleného zabijáka. Pak zde je černošský detektiv, který vraha před 3 lety zavřel, a nyní jej musí znovu polapit dřív, než stačí všechny vymasakrovat. Na IMDB Prom Night dost propadlo, nevidím však důvod jej hodnotit nějak hůře než ostatní masakrovačky, ústřední šestice je dostatečně sympatická, prostředí hotelu a velké společenské události na pozadí je zajímavé, zklamaly mě ale samotné vraždy. V oběhu asi je rated verze, jinak si nedovedu vysvětlit, proč film skoro nic neukazuje, žádné stříkání krve při píchání kudly do těl náctiletých, sotva sem tam uvidíme až "výsledek" vražd. Ruskou unrated DVD jsem neviděl, těžko říct, jestli se tam autoři více odvázali, v tomhle mě ale fakt zklamali a Prom Night je spíš na návštěvu kina s přítelkyní a popcornem než pořádná jatka! 6/10.

Waz - Rovnice smrti
Teda, WΔz, W delta z a tak dále pokračuje rovnice a jak skončí, všichni budou mrtví:-). Stellan Skarsgård je zkušený detektiv a na nález mrtvoly těhotné černošky s nápisem WΔz mu na pomoc přidělí i novou detektivku Melissu George. Zanedlouho následují další těla a hledá se podezřelý i motiv. Vrah dává obětem možnost výběru: zabít sebe nebo svého nejmilovanějšího? Něco jako Saw, takový test, co dokážete, jak moc jste sobecký:-). Waz má dobrou atmosféru, které pomáhá i filmování digitální HD kamerou, a je to takový poctivý krimi thriller za 7/10.

The Signal - The Signal
Tento film je hodně zvláštní. Má takovou dobrou zoufalou náladu, ironickou. Jde o to, že všechny přístroje začaly vysílat signál, který pozmění člověka, aby chtěl zabíjet. The Signal je dobře natočený, střihy, kamera, barevné kontrasty, to vše se mi tu líbilo. Hlavním protagonistům jde hlavně o přežití, což nebude nic lehkého, když nejbližší přátelé se změnili ve vraždící šílence... ono to jsou normální lidé, mají ale obrácené nervové spoje či co a vnímají jinak realitu a to jim dává důvod zabíjet. Signál je zvláštní fůze komedie, sci-fi a hororu a za to mu náleží 7/10. Minirecenze jsou minirecenze, někdy se prostě rozepíšu více, někdy méně, tady jako zdroj dalších informací musí posloužit odkazy na IMDB nebo CSFD;).

Zombie Strippers - Svůdné zombie
Zombie? Strippers? Ano! Haha, tohle se fakt povedlo:-). Smíchejte Resident Evil a softcore porno a máte Zombie Strippers. Široké cílové skupiny si producenti museli býti vědomi:-). Ono to má dokonce příběh, nějak tam ty nahaté zombie nacpat museli: speciální vojenská jednotka jde zlikvidovat pokusné zombie, co se rozšířili v laboratořích, jeden člen je ale pokousán, uteče a jde si odpočinou to strip klubu. Ten vlastní oplzlý dědek, brání černořský bodyguard, MC tam je taky černoch, uklízeč mexikánec, ochraná ruka tanečnic jakási francouzka a tanečnice jsou tam jak staré harcovnice, tak méně zkušenější rivalky, punkerky i úplná novačka. Vojáček se stane zombie a rafne jednu tanečnici, která pak na parketě předvádí neskutečná čísla. V zákulisí ale morduje a pojídá návštěvníky. Tanečnice ji skvělé taneční kreace závidí a klidně by se nechali dobrovolně kousnout. Postupně je pak v klubu více a více mrtvol a zombíků a přeživší návštěvníci a tanečnice to mají hodně těžké. Film staví na třech věcech: trapném humoru, dobrém krvavém násilí a nahatém tančení. Nápad angažovat Jennu Jameson do role nejzkušenější striptérky byl dobrý:-). No, jinak je to teda hrozná kravina, ale tak nedá se autorům upřít jejich nadšený přístup, malý budget je zde výhodou. Dám 4/10, prostě kdo říká na zombie a strippers ANO, tak to je film pro něj:-).

Příště zhodnotím hned několik komedií. Pro příznivce hororů mám připraven ještě jeden speciální filmový přehled, postupně totiž koukám na celý poslední After Dark Horrorfest 2007 (8 Films To Die For).

Žádné komentáře: