MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

24. července 2008

Půlrok 2008 v hudbě 3: OneRepublic, Moby a P.O.D.

Album OneRepublic sice v USA vyšlo už v listopadu, u nás v Evropě ale až v březnu, singly stále vycházejí, tak proč toto super album nezahrnout. Na novinku Mobyho se čekalo dlouho, bylo proč? P.O.D. jsou mí obrovští oblíbenci, zatím u mě nešlápli vedle... ale When Angels & Serpents Dance, tak to je hodně slabý tanec.

OneRepublic - Dreaming Out Loud
Kdo neslyšel Apologize? Mega hit, který proslavil hlavně Timbalandův remix a verze s "fanouškovským" videem na youtube. Apologize je opravdu silná skladba, skvělá, a nasadila vysokou laťku a očekávání pro celé album. To bylo přijato docela vlažně a sklidilo hlavně průměrná hodnocení, já bych tak skeptický ale nebyl. Republici mají jasně rozpoznatelný styl, sice můžou znít jak Coldplay nebo U2, ale jejich postupy s klavírem a hlasem frontmana je odlišuje. Písničky jsou spíše smutné, nebo teda spíš hodně silné. Často si je pouštím před spaním, jsou na to ideální, nejsou to prostě žádné pařby. 8/10.


Moby - Last Night
Moby je týpek:-). Play pro mě znamená mnoho, bezchybná deska mísící dance, elektroniku, house, folk a gospel i rock. Nemá smysl jmenovat geniální písničky, se kterými pokračoval i v 18 a v menší míře i v Hotelu... pak přišlo bestofko a po určitých odkladech Last Night. Pokud by moje poslední noc na zemi byla v klubu s touto hudbou, nebyl bych naštvaný:-), deska se jednoduše povedla. Předně musím jmenovat megaboží taneční hity Disco Lies, Stars, Everyday It's 1989 a a Ohh Yeah, ty jsou hnacím motorem alba. Tyhle tracky jsou na Mobyho až překvapivě jednoduché a primitivní, přesto úplně skvělé. Je vidět, že nejsou nutné složité kombinace melodik a beatů, k vypalovačce Mobymu stačilo minimum. Ale ani další písničky si nemusí stydět, jsou dostatečně originální. Zvláštní částí jsou poslední písničky, kdy jako by po propařené poslední noci začali na diskotéce pouštět takový chill a jsou to hlavně skladby připomínající Mobyho filmovou instrumentální tvorbu nebo tu z Hotelu. Ano, konec alba je tak po protančené noci tak trochu plytký, ale asi to tak Moby chtěl, 4 megahity ale zaručí albu mé hodnocení 8/10.


P.O.D. - When Angels & Serpents Dance
Ale hoši! Satellite, Payable On Death i Testify jsou great, andělé a hadi jsou jen nadprůměrní. Album nezačíná špatně, Addicted pořádně nahodí tempo, P.O.D. jsou žhaví a energičtí, ale až na pár zvláštních originálních zvuků zcela v duchu jejich běžné tvorby. To bohužel postihuje většinu alba. P.O.D. hrajou prostě svoje, ale oproti předchozím deskám s minimální invencí, nové postupy těžko hledat, jsem zklamán. Jako Offspring, i POD toho mají hodně za sebou a to i své nejlepší časy. Jako u Offspring, nejnovější deska není špatná, to ne, ale obě alba trpí tím, že až na světlé výjimky obsahují písničky neoriginální, v rámci jejich stylu, ale vůbec nedosahují svou silou starších kousků. U Angels & Serpents musím ocenit překvapivě hlavně balady, It Can't Rain Everyday, End Of The World, This Ain't No Ordinary Love Song. A singl, co dal název celému albu, When Angels & Serpents Dance, je super. Celkově ale za 6,5/10.

Žádné komentáře: