MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

1. července 2008

Filmový přehled podle abecedy: Utraceable, Vantage Point a Wanted

V dnešních filmových dojmech nám U reprezentuje kombinace IT Crowd a Saw Untraceable, vítěžné V svírá akční thriller Vantage Point a W značí Wanted, aneb jak se všude píše, americký akčňák od ruského vizionářského režiséra.

Untraceable - Smrt on-line
Smrt on-line, hu, to je název. No, je to takové Saw v IT prostředí. Neznámý borec připojí chudáka člověka na zabijácké zařížení, namíří na něj kameru a začne z ní pěkně streamovat video na net... čím více lidí ho sleduje, tím rychleji umře. Počet návštěvíků dosáhne určitého počtu a přístroj nešťastníka popraví. Na filmu jsem našel nejméně 3 pozitivní věci: mučící zařízení jsou fakt dobrá a originální, technické kecy jsou realistické a film je tak akorát napívaný. Diane Lane snad zvládla roli vyšetřovatelky a ochránkyni rodiny a kolegů obstojně, kolega Colin Hanks je vklidu. Takže pokud vám hesla mučení a IP něco říkají, tak do filmu jdětě:), 7/10.

Vantage Point - Úhel pohledu
8 cizinců, 8 úhlů pohledu, 1 pravda. Tak zní tagline tohoto povedeného akčního thrilleru, který je vyprávěn z pozice několika lidí, vždy atmosféricky a s fajným spádem. V roli osobním strážců se představí Dennis Quaid a Matthew Fox, máme tu teroristy, policisty, tajné policisty, převlečené teroristy za policity, černošskou reportérku, náhodného turistu Foresta Whitakera. Ač předvídatelný, film je opravdu dobře daný dokupy a u obrazovky skvěle udrží. Nechybí zde přestřelky, výbuchy a zběsilé honičky, vše v civilnějším, ale o to uvěřitelnějším stylu. Na Úhlu pohledu opravdu těžko hledat nějaké zásadnější chyby, film mi prostě sedl. 9/10.

Wanted - Wanted
Hlídky jsou husté filmy. Nelíbí se mi, nepřišel jsem Hlídkám na chuť, ale jejich akční pasáže s audiovizuálními hrátkami nemají chybu. Co vznikne, když se dá dohromady ruský režisér Timur Bekmambetov, americký budget, krvavá komiksová předloha a líbivé herecké obsazení? Mazec! Wanted je super, moc mě překvapil.
Za prvé ve věci, co jsem u něj nečekal: humor. Hlavní hrdina je ňouma a film protínají jeho cynické komentáře při přerodu na superzabijáka, stejně jako hlášky, hlavně na jeho kolegy z Bratrstva zabijáků, Angelinu Jolie, Commona, Morgana Freemana nebo rusáka, který hraje stejný herec, co Antona v Hlídkách. Za druhé je to Angelina, která je ve filmu moc příjemná, ač ji moc nemám rád, role ji prostě sedla. Za třetí to je příběh o Bratrsvu, které podle výstupu tkalcovského stavu osudu zabíjí lidi, proti čemu se ale jeden člen vzpříčil, a děj, který je jednoduchý, ale rychlý a pozor, i překvapivý!
Na film jsem ale hlavně šel pro potešení očí a uší, zde mě Wanted nezklamal, wow pasáží je tu dost, snad škoda, že jsem je znal z traileru. Zpomalené záběry, sledování kulek, výbuchy, pády, rychlá auta, šíleně vypadající zbraně, zvukové vlny, souboje s noži... každý si něco najde. Česká republika nakonec ve filmu moc poznat nejde, přecejen interiéry základny Bratrstva se ve studio vyrobí stejně v ČR i v Hollywoodu, takže naši zem jde poznat hlavně díky Křivoklátu (alias místo na východní Moravě, kde před 1000 lety Bratrstvo vzniklo) a Pendolina, které teda musím smeknout, že nechápu, jak se jim to všechno podařilo, protože vyjíždí z českého nádraží (no, rozhlas hlásí nějakým východním jazykem), pak jede českou krajinou, pak do něj realisticky napálí žigulík (sakra, to zničili vagón za miliony, nebo měli skvělou kopii?) a pak se v polo-CGI záběrech realisticky trousí z mostu do nekonečné rokle. Scény s vlakem se ale měly natáčet v Rumunsku, no tak to zas nevím, jak tam dostali Pendolino:-). No nic, Wanted si zaslouží 9/10.

Příště se zaměřím na komedie-parodie.

1 komentář:

Lukáš Doupal řekl(a)...

Trochu přehnané hodnocení Vantage Point. Jsem zklamán, americký prezident štastně osvobozen předchozí likvidací ultra terroristů jedním statečným bodyguardem a shodou neskutečně mnoha náhod v neprospěch terroristů, bez nichž by si náš bodyguard ani neprdl a dostal to rovnou do čela. Nicméně myšlenka dobrá i provedení a atmosféra hlavně v první nerambo půli filmu opravdu téměř dechberoucí... Za mne 6/10