MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

17. července 2008

Filmový přehled se Step Up 1+2, Shutter a Pathology

Další pán na holení! Dneska se tu sešla nesourodá skupina, hudební drama-romance Step Up a jeho pokračování a dva temné filmy, Shutter - další z nekonečné řady předělávak asijských hororů, a Pathology - o tom, jak se patologové po práci baví zabíjením a následnou analýzou smrti.
Step Up - Let's Dance
"Pojď si trsnout!", není to lepší název :-)? Ale chápu českého distributora, že při zaměření na mládež zvolil coolový anglický název, který každý chápe, přitom význam Step Up někomu může ujít... jedná se zde totiž o vystoupení, vystoupení nahoru. Tyler (Channing Tatum) je flákač, co má za kámoše samé černochy a spolu dělají čórky, bordel, basket a podobně a pak po nocích trsají v klubech. Jednou se vloupají do umělecké školy, totálně zničí divadelní kulisy a Tyler za to dostane 200 hodin prací... napřed jen uklízí chodby, pak se ale shodou náhod dostane k možnosti tančit s Norou sestavu na absolventské přehlídce. Noru hraje neznámá herečka Jenna Dewan, která se mi teda nelíbí, ale jako tanečnice je profík, stejně jako Tatum, jehož hiphopový styl mi je velmi blízký. Děj filmu je něco mezi High School Musical a Get Rich Or Die Tryin'. Na jedné straně sledujeme handrkování se o to, kdo teda bude tančit, láskování, nevěry, balení a na druhé straně tu jsou černoši s pistolemi s Escalade. Hlavně jde ale o tanečky, a na ty se zde dívá skvěle. Taky dobře vypadá hlavní černoška Dwen Sidor a taky Mario (rnb zpěvák), který hraje producenta hudby a uchází se o ni. Celkově nemám problém dát 7/10, ale čistě z nadšení pro ten tanec.

Step Up 2 The Streets - Let's Dance 2
Jednička byla úspěšná (i u nás), tak proč nenavázat. Tyler a Nora jsou hvězdy (Tylerovo cameo je cool) a tak se na ně film nezaměřuje, máme tu novou partičku. (Opět) běloška Andie (Briana Evigan) má (opět) černošké kamarády, pouliční partičku 410, která (opět) v Baltimore dělá (opět) trochu vandalské akce a taky soutěží v pouličních tanečních contestech. To se nelíbí opatrovnici Andie (maminka jí umřela) a tak ji chce poslat za tetou, poslední záchranou je však (opět, ale trochu jinak) nástup na uměleckou školu, kde je nový charismatický mladý ředitel, který ji nakonec přijme. Jeho bratr Chase (Robert Hoffman) pak tančí v tanečním kroužku a pak tam je asi 10 různých xichtů, kteří ve škole svým svérázným pojetím tance vyčnívají, a tak se dají všichni dokupy a začnou cvičit. To se nelíbí vůdci 410, drsnému niggovi, takže Andie vykopne a ještě se dá do fyzického křížku s Chasem... tak, podaří se "dobýt ulice", spárovat se, zaujmout ředitele? Film je často neskutečně trapný... bohužel to asi americké publikum chce, rozmlouvat v klubu negrům ze srdce o tom, jak to je s tou ulicí, kdo může být její součástí, pak romantické scény, k nim příšerná orchestrální hudba... no fuj, film je opět jen o tanečních scénách, které se opět vydařily, stejně jako soundtrack, který je hodně aktuální... takže hodně Timbalandovský:-). Bohužel jednička se celkově vydařila lépe, teď to stačí na průměr 5/10, do trojky by to chtělo za herečky nějaké opravdové kočky a za herce husté borce a choreografie posunout ještě výše.

Shutter - Clona
Asijské horory jsou zvláštní. Mají pochmurnou barevnou paletu a filtr, jsou tam dlouhé kancelářské nebo nemocniční chodby, klasické domečky na předměstí, strašící ženské, divné zvuky, mystérie... Už jsem jich pár viděl a osobně nejsem příznivcem tohoto žánru, protože jsou většinou nudné, nebojím se při nich, mnohem radši mám zábavné americké vyvražďovačky, které si nehrajou na žádné umělecké ztvárnění duchů a strachu. No a Šutr na tom není jinak, máme zde všechny výše vyřčené stereotypy v příběhu o novomanželském páru, co pronásleduje duch ženy, který se objevuje na jejich fotografiích poté, co ji v lese Japonska zdánlivě zajedou, ale tělo nikde (uf, to byla věta). Tetorizované hrdličky hrají Joshua Jackson, můj oblíbený Pacey z Dawsonova světa, a sympatická Rachel Taylor, která za sebou nemá nějaké zvlášť důležité role. Clona je naštěstí krátká, takže se nám mystérie vyřeší dříve, než nadobro usneme. Je škoda, že film nedokázal vytvořit něco více a i oproti The Grudge je slabota... 5/10 hlavně za pěknou ústřední dvojici.

Pathology - Patologie
Milo Ventimiglia je můj oblíbenec. Objevil jsem ho nejdříve v Heroes, kde hraje Petera Petrelliho, a pak jsem si našel i jiné filmy s ním. Zde se představuje v roli absolventa Harvardu, který nastoupí do programu pro mladé patology. Zde však operuje (nebo teda pitvá:D) podivná partička, která se po práci baví tím, že se členové trumfují v tom, jakým nejdokonalejším, nejoriginálnějším, nejhůře zjistileným způsobem zabijí lidi a pak při pitvách přicházejí na to, jak to kolega udělal. Ti si Mila berou hned pod svá křídla. Milo je zdráhavý, ale pod výhružkami je nucen skočit do této hnusné hry. Podaří se mu přechytračit kolegy, zachránit přítelkyni? Pathology je dobrý ve své atmosféře, nevšední kameře, sexu mezi mrtvými těly, násilnosti... také má dobrý konec:-). Žádný horor to ale není, jen takový odpornější thriller za slabých 6/10, no, možná pro fanoušky Mila 7/10.

V následující přehledu očekávejte nevím co ještě :-)

Žádné komentáře: