MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

28. června 2008

Filmový přehled číslo jedna: 21, 10,000 BC, The Last Mimzy a Jumper

Vítám všech 3,5 návštěvníků blogu u nového seriálu mikrorecenzí filmů:-). Vzhledem ke kvantům snímků, které sleduji, je časově nemožné napsat kloudné několikaodstavcové recenze, proto jsem se rozhodl uvěřejňovat krátké dojmy z aktuálních trháků z kina a DVD(ripů). Dneska tu máme filmy 21, 10,000 BC, The Last Mimzy a Jumper. Názvy odkazují na IMDB, respektive CSFD.
21 - Oko bere
Vysokoškolský student Jim Sturgess (např. Across The Universe) se přidá do týmu matematiků vedených zvláštním učitelem Kevinem Spaceym a učí se počítat karty v blackjacku (21), aby tak obrali kasína v Las Vegas. Ovšem jejich počínání neunikne bystrému oku Laurence Fishburnea a do filmu se tak přidává i krimi prvek. Plusem jsou určitě pasáže s kartama, kterých je ale málo, používání přestrojení je napřed naznačeno, pak nevyužito, na hlavního hrdinu i jeho milostný objekt Kate Bosworth se dobře dívá, stejně dobré je střídání zápornosti a kladnosti postav Spaceyho a Fisburnea. Celkově má film spád, žádná sláva to ale není, 7/10.

10,000 BC - 10 000 př. n. l.
You gotta be fucking kidding me! Emerich zešílel, po nijakém Dni poté přichází 10 000 př. n. l., o kterém lze mluvit jedině jako o braku. Při sledování jsem měl pocit, že se zkřížilo Putování s dinosaury, Kleopatra a Lovci mamutů a to vše od scénáristů a režisérů Scary/Epic/whatever Movie. Film je neskutečně nudný a blbý, ale dělá to tak dobře, že je vlastně směšný: děj je očekávaně primitivní, co ale filmu nasazí korunu, jsou nelogičnosti, třeba hrdinové jsou jak z kosmetického salónu, ale sem tam zašmouhaní hlínou, aby vypadali dostatečně "z doby kamenné", stejně jako jejich perfektní angličtina s akcentem idiota (zde exceluje Cliff Curtis), v 20 minutách se vystřídají ledovce, džungle i poušť, na které Egypťané staví 12 tisíc let před naším letopočtem mamuty pyramidy, nehledě na to, že celá epická cesta vypadá spíš jako několikahodinový školní výlet, protože ji absolvovali akorát v trenclích a téměř bez nutnosti občerstvovat se. Od třetiny jsem film sledoval už jen jedním okem a oběma jsem se jen koukal na hrdinku Camilla Belle v sexy šatách z doby kamenné. Né prostě je to shit jak cip, 2/10.

The Last Mimzy - Mimzy
Na tento film jsem si vzpomněl, když vyšly The Spiderwick Chronicles ze stejného žánru rodinné dobrodružné fantasy. K němu je u Mimzyho ještě nutné přidat sci-fi, protože zde se dvěma dětem dostanou do ruky zvláštní hračky poslané z budoucnosti. Sestřička a bráška objevují magické možnosti hraček, které jim mimojiné dávají neuvěřitelné vědomosti a také psionické schopnosti. Zároveň spolu s rodiči, učitelem, ale i agenty FBI přicházejí na to, co je opravdový účel těchto zdánlivě mimozemských zařízení. Ač se to trochu stydím přiznat, z filmu jsem byl opravdu nadšený, nadpřirozené prvky se mi velmi líbily, dětičky byly roztomilé a celkový zážitek byl prostě super. Nelze jej však doporučit dětem, sci-fi je pro ně málo stravitelné, nešetrné zacházení s chudáčkem plyšovým králičkém Mimzym pak zcelajistě vyvolá zběsilý pláč:). 8/10.

Jumper - Jumper
Hop. Skokan je fakt blbé označení, ale je to člověk, který se umí teleportovat, když se zamyslí na ono místo. Frajeřina, co? Škoda, že tu ale je řád Paladinů, kteří jim závidí a tak je systematicky likvidují, takže jejich kápo Samuel L. Jackson si vyhlídl i Haydena Christersena, který si pomocí teleportace načórkoval milióny a nyní se snaží získat zpátky srdce své dávné lásky Rachel Bilson. Na filmu je skvělý spád, scény opravdu jedou, žádné zdržovačky, vše plyne rychle, jasně, navštívíme několik míst, pokoukáme se na několik soubojů a hop, je tu finální "bitva". Jumper není nijak zázračný, svým nenáročným přístupem si mě ale získal. Za Rachel dostane +, Samuel je +, krásná barevná paleta taky +, Hayden těžko říct, ale řekl bych, že na roli Jumpera se hodí, stejně jako ve Star Wars, i zde to je nedisciplovaný frajírek;). 7/10.

V dalším díle zhodnotím tři filmy včetně nejnovějšího Wanted, na které jsem byl v premiérový den v kině...

Žádné komentáře: