MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

7. června 2008

Age Of Empires III: The Asian Dynasties: důstojné zakončení

Age Of Empires 2 je pro mě klasika. Dune, Warcraft, Red Alert... ee, to jsem moc nezažil, Age Of Empires 2 je pro mě nejdůležitější realtime strategie;). Age Of Mythology se povedlo, stejně také Age Of Empires 3 s následným rozšířením The Warchiefs. Jak je na tom finální přídavek The Asian Dynasties? Velmi dobře! Datadisk byl nezvykle svěřen Big Huge Games (Rise Of Nations) a ti dokázali přijít se skvělým novým obsahem a užitečnými vylepšeními pro už tak výbornou hru. Předně jde o tři nové Asijské národy a jejich kampaně. S Japonci sjednotíte zemi, s Indy budede bojovat proti britské východní indické společnosti za nezávislost, s Číňany budete podnikat výpravy do Nového světa.










Každá kampaň má po 5 misích a po 12 hodinách je hotovo. Mise jsou zábavné a víceméně nemají známá stereotypní zadání. Trochu škoda je, že v kampani klasicky postupně můžete využít více budov nebo vylepšení, ale nikdy to nedosáhne takové míry, jak ve skirmischi/multiplayeru, kde se nové národy plně projeví. Každý má totiž svá specifika a je skvělé, že jejich unikátnost přináší zas jinou hratelnost.

Mě se nejvíce zalíbili Japonci, ti sice nemůžou brát maso ze zvířat, ale zas stavějí malé svatyně, které sami generují vámi zvolenou surovinu a pokud k nim dovedete zvířata, rychlost generace se zvyšuje. Japonci také mají mocné Daimyo, odolné bojovníky. Indové samozřejmě disponují slony (dokonce i s kanóny!), kteří ale zabírají hodně populace. Z home city si nemůžou poslat vesničany, ale automaticky s každou zásilkou jednoho dostanou, navíc na jejich vytrénování z town centra je nutné místo jídla dřevo. Specialita Čínanů je zas trénování vojáků po typových skupinkách, mají větší populační limit (220 vs 200), mají raketovou artilérii nebo shipment z HC, který umožní instantní research.









Přestup do nové doby se řeší postavením divu světa, každý přináší určité výhodu (přímá dodávka určité suroviny, odkrytí mapy, nové upgrady pro jednotky, trénování unikátních jednotek, bonus v generování surovin, Indové mají super Fort atd.). Další novinkou jsou konzuláty, kde můžete navázat styk s evropskými státy a získat tak cenné technologie nebo přímo hotovou armádu jako v saloonu. Do hry nutně přibyli i mnoho skvělých asijských map do skirmishe/MP. Specialitou je hedvábná stezka, kde k využití již předem postavených trading postů je nutné zabít guardiany, protivník se jich naopak zmocní, když se k nim dostane, respektive zabije vaši obranu. K dalším novinkám patří nové karty z home city, nové malé civilizace (postavení trading postu v jejich kempu, např. Jezuité) a také nové multiplayerové módy.










Hodnocení:

The Asian Dynasties přinášejí skvělé tři národy a Age 3 je tak ještě lepší.
80%

Klady:
3 skvělé odlišné národy s novou hratelností
Originální mise
Frafické podání

Zápory:
Kratší zjednodušená trojkampaň, která nevyužívá celého potencionálu národů tak jako v multiplayeru
Dovedu si představit ještě více inovací


Žádné komentáře: