MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

15. června 2008

Company Of Heroes a Opposing Fronts: skvělá strategie a datadisk

Company Of Heroes
Strategie z druhé světové tu jsou odjakživa, mě osobně ale série jako Close Combat, Combat Mission, Blitzkrieg nebo Sudden Strike ani Codename: Panzers jaksi nelákaly. Trailery z Company Of Heroes však měly něco do sebe, měl jsem pocit, že hra bude stejně zábavná jako Age Of Empires, přestože bude v prostředí druhé světové války, které mám rád z Commandos. Za hrou stojí Relic Entertainment, tvůrci Homeworldů a Warhammerů 40,000, a za svou odvedenou práci si zaslouží jedničku s hvězdičkou. CoH je nejenže krásně vypadající, ale i originální, zábavná a atmosférická real-time stragie, která vám v paměti zůstane opravdu nadlouho.

V patnácti misích kampaně ve Francii ovládáte americkou rotu a svedete boje proti Němcům v městech, vesnicích, na mostech a kopcích i v přísně střežených základnách ve dne, v noci, za slunečna i bouřky. Ať už to jsou příběhové cutscény mezi misemi nebo hra samotná, vše vypadá nádherně, efektně, přitom realisticky. Modely domů, vehiklů i vojáků jsou detailní, efekty krásné, zničování objektů vyloženě úžasné, spolu s bezchybných zvukovým podáním (včetěn hlášek vojáků;) je prostě prezentace hry skvělá, tady nemám jedinou námitku. Samozřejmě pro maximální kvalitu je nutné vlastnit odpovídající počítač.

A jak se vůbec tato RTS hraje? Styl hraní je totiž hodně odlišný od klasik jako Age. Jsou zde tři zdroje: lidská síla, munice a palivo. Ty můžete získat jediným způsobem - zabíráním kontrolních bodů a jejich připojováním k základně jakožto hlavní budově. Struktura budov je klasická, na trénování vojáků, na stavění vozidel, tanků, stanice mediků apod. Tyto budovy staví engineeři, kteří ale také umí budovat kulometná hnízda, zákopy, pískové barikády, zábrany proti tankům, položit miny nebo upgradem se vybavit plamenometem nebo detektorem min. Upgrady jednotek jsou skvělá věc, za určitý obnos si je můžete vylepšit například lepšími zbraněmi nebo u vozidel například přídavným kulometem. Také zde funguje získávání zkušenosti jednotek, u každé strany trochu jinak, a taková veteránská skupina je pak v bojišti opravdu znát. Jednotek je tak akorát, máme tu klasické pěšáky, kulometčíky, bazookáře, snipery, elitní jednotky, obrněné transportéry, jeepy a sajtkáry, lehké a těžké tanky, stacionární i pohyblivá děla a mnoho dalších. Každá jednotka zabírá určitý počet populace, populační limit je hodně limitovaný, v CoH jde opravdu o strategii, ne o početní výhodě mega armády. Lidské jednotky jsou vlastně skupiny, takže kulometná jednotka jsou 3 vojáci a jednotka pěšáků má 5 vojáků. Vy pak ovládáte celou jednotku, stejně také zkušenost a upgrade vždy dostává celá jednotka. Pokud někdo z jednotky padne, lze jej doplnit, pokud jste u základny.










Přesun vojáků je řešen pěkně, kdy jako v Brothers In Arms vidíte kolečka, kam se přesunou, když kliknete. Hra také rozlišuje míru krytí, takže za kamenou zdí se vám jen tak nic nestane. Stejně tak na volném prostranství proti kulometnému stanovišti nic nezmůžete a budete se krčit u země dokud nepřijdete s jinou jednotkou, která proti hnízdu zahájí palbu nebo se pokusí na něj hodit granát. Hra je skvěle vybalancovaná a je tedy jasné, že s kulometem proti tanku nepůjdete, ale dotáhnete pojízdné dělo a pořádně to napálíte do jeho zadní části, kde má nejméně pancíře. Stejně také vojáci střílející zevnitř domu jsou skoro nezranitelní, dokud do okna nehodíte granát nebo nespravíte fasádu ránou z děla nebo náletem. Takový nálet je jen jedním z desítek specialit, které si můžete zaslat za command pointy, které fungují stejně jak shipmenty z home city v Age Of Empires 3, získáváte je primárně zabíjením nepřátel a stavěním. Na začátku si vyberete, do které ze tří kategorií budete body investovat, čímž se vlastně specializujete, a pak už je utrácíte. Kategorie, tedy spíše "stromy" pro command pointy jsou zaměřené různě, na vzdušné síly (výsadky, nálety, bombardování), tankovou armádu (vylepšování tanků, posílání unikátních tanků) a další.

Kampaň je hotová asi za 15 hodin, je dobře svižná a opravdu skvěle jsem se při ní bavil, jen jsem teda i na normální obtížnost často nadával, když se nedařilo:-). Absenci kampaně za Němce supluje možnost hry za ně v skirmischi a multiplayeru. Jako v každé strategii, jiná "rasa" má svá specifika, jednotky, budovy, vylepšení, ability. Co mě ale přívadělo skoro až k nepříčetnosti byly loadingy, které se ne mém počítači protáhly na MNOHO MINUT! Důvodem je asi velikost savů, mají průměrně 20MB, ale stejně nechápu, co tam tak dlouho trvá. Navíc když už se to spustilo, tak se všechno ještě doloadovávalo, takže všechny cutscény jsem měl fest trhané, protože se prostě ještě dotahovaly... a začátky mise taky chvílu počkat, než se vše dokončí. Dost frustrující.










Hodnocení:
Originální strategie se skvělou kampaní, na kterou se navíc krásně kouká.
94%

Klady:
Skvělá prezentace - grafika, destrukce, hudba, příběh
Upgrady a speciální schopnosti jednotek
Neokoukaný styl strategického hraní
Krytí a další reálné chování jednotek

Zápory:
Větší HW náročnost
U mě několikaminutové loadování misí
Někdy se opravdu zapotíte

Bonus: jak může vypadat hra s trainerem, který umožní zrušit populační limit :-)









Company Of Heroes: Opposing Fronts

Co vylepšit na strategii roku 2006? No přidat německou kampaň! A jakou jinou epizodu 2. světové války zvolit než operaci Market Garden, kde Němci zastavili ambiciózní akci Spojenců obsadit v Holandsku pomocí výsadkářů mosty přes Rýn. V osmi opět skvělých misích budete vést Němce za jejich posledním vítězstvím. Němci sice v multiplayeru původní hry byli, tady však oproti Wehrmachtu ovládáme Panzer Elite, a s tím souvisí nové jednotky (tanky!), ability nebo obranné struktury.








Hochům z Relicu se to asi zdálo málo, tak pro nás do hry přidali i Brity, s kterými si zahrajete 9 misí vedoucích k obsazeních francouzského Caen. Ti mají velmi odlišný styl hraní: jejich klíčovým prvek je mobilita budov. Lze je prostě přesouvat, protože to jsou vlastně velké transportéry! Také mají velitele, které vylepšují schopnosti jednotky, ke které je nasazen. Samozřejmě mají také své unikátní jednotky, schopnosti a vzdálené podpory.

Každá strana má také opět vlastní systém skillování jednotek. Hra stále vypadá neskutečně dobře a stejně dobře se i hraje, vyšší obtížnost je opět dobrou výzvou. Šikovnou věcí je, že Opposing Fronts jsou samostatnou hrou, ale když máte původní CoH nainstalované, tak jeho kampaň můžete spouštět přímo z OF a díky vyrovnávacímu patchi můžete v multiplayeru hrát za všechny čtyři strany, v případě vlastnictví jen jedné hry vždy jen za ty dvě, co tam jsou, ale proti jakékoliv ze stran.








Hodnocení:
Důstojné pokračování nejlepší strategie, co více říct.
90%

Klady:
Zůstávají všechny klady CoH + nové strany, nová vylepšení, nové kampaně

Zápory:
Zůstávají všechny zápory CoH

Žádné komentáře: