MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

16. června 2008

Call Of Duty 4: Modern Warfare: takhle má vypadat FPS!

Zlé Activison nám trojku nepřineslo na PC (prý není moc o co stát), ale s čtyřkou si plně napravili reputaci. Přináší největší zlom v sérii v podobě přesunu do moderní doby a nové grafiky. Singleplayerovou kampaň si zahrajete střídavě za amerického mariňáka a člena britských SAS a navštívíte země Středního východu a Rusko a Ukrajinu. Příběh pojednává o ruském ultranacionalistovi, který chce uchvátit moc, získá nukleární zbraně a na odlákání pozornosti zorganizuje puč v zemi produkující ropu.

Call Of Duty vždy excelovalo v atmosféře a celkovém podání. Čtyřka vyšla bombasticky. Tolik extatických wow a ahh jsem už dlouho u žádné hry nezažil. Těžko všechno popsat, efektních dechberoucích momentů se tu dočkáte opravdu mnoho, stále se něco děje, hra umí být skvěle napínavá, jak akční a rychlá, tak pomalá a tichá a i přes jasné cíle "dostaň se tam a znič to" je originální, včetně meziher jako masivní bombardování nepřátel z letadla, sniperování, kdy je nutné sledovat vítr, mazec destrukční jatka zpoza kulometu vrtulníku, oblíbené ujíždění autem a střílení po pronásledovatelích, nebo samotné úvodní titulky, kdy vás jako prezidenta oné Středovýchodní země vezou na popravu.









Už při nich poznáte kvality enginu, grafika je jedním slovem povedená, navíc na horší nastavení vhodná i pro starší DX9 mašiny (takové MOH: Airborne naopak vypadá hnusněji a je náročnější). Autoři se zaměřili na kvalitu a intenzitu a Call Of Duty 4 je tedy neskutečná jízda, která ovšem trvá na běžnou obtížnost něco přes 5 hodin. Nutno ovšem říct, že i normální obtížnost je dost challenging, protože nepřátel je neuvěřitelná spousta (opravdu moc!), vy nemáte quicksave, ale checkpointy a navíc přebíjení zbraní (mimichodem jde nést jen 2) trvá docela dlouho. Vyšší obtížnosti jsou tedy určeny pro opravdu zkušené hráče.









Je zde ale pěkný důvod ke znovuhrání, protože sbíráním notebooků posetých po lokacích získáváte "cheaty" jako například černobílý nebo inverzní mód, nekonečně nábojů, bullet time, zabití protivníka způsobí jeho explozi ve staré pneumatiky a podobné blbinky:-), plus Arcade mod, kde musíte co nejefektivněji procházet hrou a dostáváte skóre (jako třeba v The Club). Call Of Duty 4 berte všemi deseti!









Hodnocení:
Úchvatná podívaná, strhující atmosféra, rozmanité mise, chytlavý příběh... Call Of Duty 4 se prostě moc povedlo, škoda, že za zvýšenou cenu nabízí jen krátkou, a někdy frustrující kampaň.
94%

Klady:
Atmosféra, desítky dechberoucích momentů
Některé božsky vypadající lokace, grafika celkově
Dobré ozvučení i hudba
Divoká akce
Ovládání bombardéru a kanónu vrtulníku
Bonusy po dohrání

Zápory:
Krátkost singlu (trochu přes 5 hodin)
Někdy těžké - 1. haldy nepřátel, 2. dlouhé přebíjení, 3. checkpointový systém (hrál jsem na regular, v dnešní době odklonu od quicksavu prostě chtějí hru natáhnout a zamaskovat její krátkost checkpointy)
Cena


Žádné komentáře: