MezeraHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHrySeparátorHry

6. června 2008

Serj Tankian, ČEZ Aréna, Ostrava, 5.6.2008: Částečné splnění snu

Mým největším hudebním snem je vidět System Of A Down naživo. Jo, je to částečná náplast, ale přesto jsem byl za návštěvu Serje Tankiana v ČR rád, vždyť sólové album se náramně povedlo. Koncert už o něco méně.

Předně nesl klasický nešvar koncertů: start v 19:00 znamená, že od 7 můžou leda tak fanoušci řvát před branami. Asi po půl hodině začali pouštět, šlo to ale pomalu, jeden vstup se sotva pěti turnikety je prostě málo. Málo je také místa v koridorech arény: vzhledem k tomu, že jsou do posledního místa obsazené občerstveními a šatnami, u kterých jsou řady, tak na průchod zbývá vždy úzký tunýlek. Narozdíl od HC Sparta arény se ale neztratíte, kolem hlediště je jednoduché U.

Předkapelu jsem nenaposlouchal a zaujaly mě možná tak vtipné pohyby frontmana, né hudba. Hráli cca od 20:15 do 20:45. Na koncerty většinou chodím sám, takže i tentokráte jsem dlouhé hodiny čekání strávil čučením do blba, do mobilu nebo na lidi, sem tam koupením něco v bufetu nebo návštěvou WC. Od 9 jsem se už postavil do části stání k pódiu a čekal.

V 21:25 jsem se dočkal. Přišlo 5 kapelníků s černými saky a klobouky a jeden Arménec v bílém. Ten den jsem byl už hodně unavený, tak jsem si bohužel koncert moc neužil, ale přesto minimálně Lie Lie Lie byla fakt skvělá. To se nedá říct o kapele... těžko hodnotit, jestli to bylo nazvučením, akustikou nebo reprosoustavou, ale k Serjovi mi neseděla, původní krásné zvukové motivy desky se hodně ztrácely v energickém bušení bubeníka a byly v podstatě slyšet jen v intru a outru písniček.

Samotný Tankian ale své vystoupení, zde se opravdu toto slovo hodí, zvládl výborně. Jeho hlasové piruety jsou zábavné i na živo, zpívá naprosto přirozeně, místy přihodí směšné zatančení, tak jak se hodí ke klaunovským pasážím některých písniček. Serj je člověk, co má určité názory na politiky, a jeho výstupy můžeme přirovnat k Landovi. Dočkali jsme se tedy kritiky americké vlády a prezidenta a také jejich záměru postavit zde radar. Dokonce pěkně zařval Ostrava:-).

Pokud se mi 70timinutová Rihanna zdála krátká, tak 60timinutový Serj by mě logicky musel naštvat. On ale neměl žádnou jinou možnost,
skladby od SOAD hrát nechtěl a všech 12 albových písniček zazpíval plus přihodil cover Holiday In Cambodia od Dead Kennedys. Přeze všechny nedostatky to byl podařený koncert, se Serjem v Ostravě prostě bylo dobře;)

Fotky z idnes.cz

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

zajimavy..zatim sme mel z reportu spis opacnej pocit (obe kapely i serj vyborny hudebne..ze to bylo kratky je dany malym poctem pisnicek scimz se muselo pocitat predem..)